Grekiska viner

Grekland är känt för sin rika kultur och historia, men också för sina viner. Grekland har en lång tradition av vinproduktion, och många av dess viner anses vara några av de bästa i världen. Här är en översikt av några av de mest populära grekiska vinerna och vad som gör dem så speciella.

  • Retsina: Retsina är en av de mest kända grekiska vinerna och är gjord på vitt eller rosévin som har tillsatts harpiks. Denna unika tillsats ger vinet en unik smak och doft som är särskilt populär i Grekland.
  • Assyrtiko: Assyrtiko är en torr vit druva som odlas huvudsakligen på ön Santorini. Detta vin har en frisk och fruktig smak och är ofta parat med fisk och skaldjur.
  • Agiorgitiko: Agiorgitiko är en röd druva som odlas huvudsakligen på Peloponnesos-halvön. Vinet har en rik och fyllig smak med toner av svarta vinbär och lakrits.
  • Xinomavro: Xinomavro är en röd druva som odlas i norra Grekland och ger vinet en kryddig och intensiv smak. Detta vin passar perfekt till grillad kött och starka ostar.
  • Moschofilero: Moschofilero är en torr, aromatisk vit druva som odlas i bergsregionerna i Peloponnesos. Vinet har en lätt och fruktig smak och passar perfekt till sommarmat som sallader och skaldjursrätter.

Grekiska viner har en unik smakprofil som skiljer sig från andra viner runt om i världen. De produceras ofta med gamla metoder och traditionella tekniker som gör att de sticker ut från massproducerade viner. Grekland har också en stor variation av inhemska druvsorter som ger vinerna en unik smak och karaktär.

Om du vill upptäcka det grekiska vinet finns det många vingårdar som erbjuder rundturer och vinprovningar runt om i landet. Besök en lokal vingård för att upptäcka mer om grekisk vinproduktion och smaka på några av de bästa grekiska vinerna.